Здравейте,

самоосигуряващо се лице (СОЛ) прекъсва използването на отпуск по майчинство за отглеждане на дете до 2 год. преди детето на навърши тази възраст и възобновява трудова дейност.

Въпросът ми е към НОИ една или две приложения трябва да се подадат. Подавам със сигурност едно приложение 11 с вид Представяне, за да заявя, че от тази дата лицето иска да му се предоставя обезщетение по чл. 54 от КСО (50% от майчинството - 380лв), защото СОЛ въобновява трудовата си дейност и детето не посещава ясла и т.н.

Трябва ли обаче да предоставя и друго приложение 11 за промяна на обстоятелствата във връзка с обезщетението по чл. 53 от КСО, т.е. да декларирам, че лицето вече не следва да получава това обезщетение, защото възобновява дейност или това автоматично произтича от искането за обезщетение по чл. 54.

Благодаря предварително!
Случаят е точно такъв.
Това означава ли, че не въобще майката не трябва да подава приложение 11. Бабата ще може ли да получава майчинство без приложение 11 от страна на майката.
Здравейте,
 
целта ми е да декларирам, че майчинството се прехвърля на баба и променям точно това обстоятелство. За целта първо се налага да подам искане за обезщетение по  по чл. 53 от КСО, защото само за този вид обезщетение е валидно обстоятелството баба/дядо/баща.
Реално не трябва на майката (СОЛ) да й се отпуска такова обезщетение по чл. 53, но го декларирам, за да мога после да отбележа това за бабата. Опасението е, че ако не подам приложение 11, бабата може да не получи майчинство само с нейните документи.
Моля за помощ. Подадох приложежение 11 за СОЛ, което прехвърля майчинство на баба/дядо/баща от датата на началото на 2рата година. Технически системата ми позволи попълване като:
1. Подадох искане за отпускане на обезщетение по чл. 53 от КСО от дата например 01.01.2018.
2. Подадох промяна на обстоятелства по първото искане и посочих, че се прехвърля на баба/дядо от 01.01.2018.

Целта беше да посоча, че майчинството за втората година на това дете се прехвърля на баба. Но от НОИ ми върнаха приложението за корекция, защото "Датата на прекратяване на обезщетението съвпада с датата на отпускане. Следва да заличите некоректните данни."

Как да коригирам, така че все пак да ги информирам, че това майчинство се прехвърля.

Благодаря много.
Здравейте,

майка се връща на работа и прехвърля майчинство през втората година на баща/баба/дядо. Кое приложение трябва да подаде майката към НОИ, ако е СОЛ.

Нали само роднината ще получава майчинство, а майката няма да получава 50%?

Благодаря.
Здравейте,

според работодателят ми не е негово задължение да внася вноските ми за доброволно пенсионно осигуряване и отказва да се занимава с този "ангажимент". Не е ли длъжен да го прави по силата на нормативен акт, ако аз искам да се осигурявам допълнително доброволно.
Мога ли да го правя без намеса на работодател и ползват ли се тогава данъчни облекчения.

Благодаря Ви.
В системата има приет празен файл, без никаква информация в него, странното и подвеждащо е, че въобще е приет в този вариант.
Да и аз се колебая какъв файл да подготвя, коригиращ или редовен.
Файлът е подаден стандартно в срок, има входящ номер, потвърждение, платени са съответно, после са декларирани като такива с Д6 и ГДД.
Сега случайно се вижда, че лицето няма осигуровки за този месец и от системата на НАП виждам, че каченият при тях текстов файл е празен. Вероятно технически проблем е объркал upload-a.
Иска ми се да мога да подам електронно, но сигурно трябва и писмо, за да обясня, че не е правилно да има лихви и т.н.
Лошото е, че междувременно същото лице е излязло в майчинство и се оказва, че получава по-малка сума, заради този пропуск.
Здравейте,

Какво мога да направя, когато самоосигуряващо се лице е подало празен файл за декларация 1 за месец юли 2016. Осигуровките са платени в срок и са декларирани след това с годишна данъчна декларация и с декларация 6. Мога ли онлайн да подам нещо или трябва да се входира обяснително писмо в НАП.
Как да направя корекцията. Реално лицето се води без осигуровки в този месец.
Благодаря.
В качеството на самоосигуряващо се лице не е трябва ли да е приложение 11?

Извинявам се, ако греша.
Ще бъде ли достатъчно да подам само приложение N 11 по електронен път или трябва и още нещо да направя?

Здравейте,
Какви документи се предават в НОИ от самоосигуряващо се лице за започване на майчинство от 135 до 410 дни. Трябва ли да нося нещо на ръка или всичко мога да подам с електронен подпис.

Благодаря
Опасенията ми върху текста в закона идват от "за целите на икономическата му дейност". Не откривам тълкование за тази част. Ако някой се е сблъскал в практиката или е попадал на разяснение за това, моля за коментар.
Фирма предоставя на всичките си служители карти за градски транспорт за цялата градска мрежа.
Може ли да основание чл. 70, ал. 3. т. 2 да ползва данъчен кредит за тях.

Благодаря Ви.
Моля за Вашето компетентно потвърждение или корекция:

СОЛ, който до сега се е осигурявал на максимален осигурителен доход излиза в 45-дневен болничен за бременност на 08.12.2016.
Осигуровките, които трябва да внесе и декларира за месец декември са: за дните до 08.12 (5 раб. дни)  16.3%, 5% и 8% от 2600лв пропорционално за 5 дни.
За останалите дни от декември се дължи само здравни осигуровки пропорционално на дните 8% от 420лв.

Обобщено, моля за потвърждение, че за дните в болнични, а и после и в майчинство се плаща само здравно осигуровки и то на 420лв.

Благодаря Ви мнооого.

Ще оценя много Вашата помощ.
Благодаря за помощта. Мисля, че вече се ориентирах.
Моля, моля, за информация.

Значи за 45-дневния болничен на СОЛ ще подам електронно директно с КЕП приложение 9 и приложение 11. Нали така???

Сметката е декларирана в приложение 9. Трябва ли отделно да попълня декларация 1 и ако да, да я прикача като подписан сканиран документ ли?

Благодаря Ви много за помощта и бързите отговори!
Много се извинявам, ако въпросът ми е глупав.

Правилно ли разчитам указанията, че сега при излизане в 45-дневен болничен СОл трябва да декларира само сметката, а след раждането на детето се подава и приложение 9.

Нали приложението е след раждането.

Благодаря и наистина много се извинявам.
Здравейте, моля за Вашата информирана помощ.

Самоосигуряващо се лице (консултант) излиза в 45-дневен болничен за раждане.

Трябва ли да се занесе/подаде болничния, който ще издаде АГ и ако да... какво се прилага към него.

Благодаря Ви.